S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

RYCHLÝ KONTAKT

Vitarama.cz
Na Obvodu 41
Ostrava
tel: 558 840 399, 777 708 560
obchod(a)vitarama.cz

NOVINKY a ČLÁNKY

arr3Projevy kandidózy, kvasinkové infekce   Kandidóza je houbová infekce, která může postihnout např. - pokožku - genitálie - hltan -... arr3Oregánový olej - všestranný pomocník část 1 Oregano Vonná bylina běžně požívaná k ochucení těstovin a masitých pokrmů, je proslulé svojí... arr3Koloidní stříbro pohledem odborníka na výživu část 1. Koloidní stříbro trnem v oku odborníků? Koloidní stříbro je pro FDA (americký úřad pro kontrolu... arr3Máte někdy problémy s trávením? Jejich nejčastější příčiny a následky Poruchy trávení se projevují bolestí v žaludku, nevolnostmi, svírání v oblasti nadbřišku....

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 360,0 Kč (14,0 EUR)
skladem
naše cena 275,0 Kč (10,7 EUR)
skladem
naše cena 460,0 Kč (17,9 EUR)
skladem


Máte někdy problémy s trávením? Jejich nejčastější příčiny a následky

Poruchy zažívání Vitarama.cz

Poruchy trávení se projevují bolestí v žaludku, nevolnostmi, svírání v oblasti nadbřišku. Příčinou může být např. nedostatečná produkce žaludečních šťáv, nebo umělé konzervační látky v přijímané potravě. Zjistěte, proč žaludek ne vždy zvládá trávení.

V žaludku probíhá první fáze trávení. Na tomto procesu se podílí kyselina solná, která jednak hubí mikroorganizmy v potravě a také aktivuje pepsinogen – proenzym, který zahajuje rozklad proteinů. Rozmělněný pokrm, smíchán s žaludeční šťávou, by měl asi po hodině odcházet ze žaludku.

Pokud byl pokrm objemnější nebo těžko stravitelný, hůře jej kyselina solná a pepsinogen zpracovává, a tak se prodlužuje i doba, než žaludek opustí. A čím obtížněji tento orgán připravuje pokrm ke trávení v další části trávicího ústrojí, tím hůře se cítíme.

Příčiny poruchy trávení: reflux, žaludeční zánět, zažívací potíže a vředy

Časté nepříjemné pocity, a dokonce bolest v nadbřišku, se objevují u osob s poruchami trávení z důvodu gastroezofageálního refluxu nebo nekyselého žaludečního zánětu. V prvním případě dochází k zpětnému toku žluči z dvanácterníku do žaludku např. z důvodu operovaného žlučníku. Následně dochází k neutralizaci kyseliny solné, která zajišťuje první fází trávení bílkovin. Takže pokrm v žaludku zůstává déle. V druhém případě je příčinou tohoto jevu nedostatečná produkce žaludečních šťáv.

Příčiny žaludečních potíží mohou být různé, ať se jedná o otravu jídlem, přes různé druhy zánětů, žaludečních vředů, po nádorové bujení.

Všeobecně však důvodem bývá dyspepsie čili problémy s trávením. Obvykle jsou obtíže zapříčiněny špatnými stravovacími návyky: přejídáním se, nesprávným výběrem pokrmů, či nevhodnou úpravou (přípravou). Probíhá bez následných komplikací, organických změn v trávicím ústrojí, neboť je výlučně poruchou činnosti horní části trávicího traktu.

Příznaky trávicích obtíží

Pokud jsou obtíže intenzivnější, stále se vracejí, je dobré zvážit návštěvu lékaře. To proto, že je bez provedení důkladnější diagnózy obtížné určit, zda je příčinnou bolesti, nevolnosti, či přeplněného žaludku jen chybné stravovací návyky, nebo choroba žaludku, dvanácterníku nebo slinivky břišní. Příznaky mohou být shodné. Proto jen na jejich základě je obtížné rozlišit např. dyspepsii od vředů.

Důležité: Průmyslově zpracované potraviny napomáhají vzniku vředů

Nákaza bakterií Helicobacter pylori není jediným faktorem vniku žaludečních vředů. Nakažených je okolo 70% naší společnosti, ale jen málo z nás je nemocných. Z toho vyplývá, že jsou i jiné faktory, které se podílejí na tvorbu vředů. Jedním z nich je velké množství syntetických, chemických látek obsažených v průmyslově zpracovávaných potravinách. Takové potraviny by proto neměli tvořit základ naší diety.

Mýtus o slupce z rajčete

Někdy žaludek reaguje na to, co sníme, zvracením a bolestí. A jelikož není důvod se domnívat, že by došlo k otravě jídlem, tvrdíme, že je nám nevolno z důvodu "přilepení se" slupky z rajčete na stěnu žaludku. Nicméně takové vysvětlení není ničím podloženo, neboť na sliznici žaludku se nic přilepit nemůže!

Co žaludek může dráždit jsou rostlinné produkty bohaté na syrovou vlákninu, sice mohou být dobré pro střeva, ale ne nezbytně pro žaludek. Pomaleji se tráví, déle zůstávají v žaludku a fermentují. Nadbytek vlákniny může u některých jedinců způsobit podráždění žaludeční sliznice.

Častější příčinou jsou však umělé přísady potravin: konzervanty, barviva, kypřící látky, zvýrazňovače chuti aj.

Silnou žaludeční reakci mohou vyvolat také pokrmy příliš horké, pikantní, alkohol, nesteroidní léky proti bolesti i zánětům.

Co a jak jíst, aby žaludek nebolel?

Pokud se stravujeme jakkoli se dá a čímkoli, co je po ruce, výsledkem jsou trávicí obtíže a je to jedna z nejčastějších příčin žaludečních onemocnění. Abychom se jim vyhnuly, pokusme se omezit příjem druhotně zpracovaných potravin, smažených jídel, a zvláště těžce stravitelných.

Vsaďme na kvalitu pokrmů, a ne na kvantitu, vyhýbejme se jídlům typu fast food. Pokud to tak cítíme, můžeme jíst častěji, i 4 denně, ale menší porce, abychom nepřetěžovali žaludek. Nespěchejme během jídla, důkladně pokousejme každé sousto. Když je dobře rozmělněno, žaludek bude mít méně práce jej zpracovat.

Nezapíjejme jídlo studenými nápoji. V žaludku je teplota 37°C, což napomáhá vylučování žaludeční šťávy, trávení. Snížení teploty studenou tekutinou zpomaluje tyto procesy. Po hojném a těžce stravitelném jídle je vhodné zahnat žízeň např. teplou až horkou čistou vodu či neslazeným zázvorovým, fenyklovým, anýzovým, koriandrovým čajem.

Teplo stimuluje trávicí trakt k činnosti a uvedené koření napomáhá stimulaci trávicích šťáv či tvorbě spíše zásaditého prostředí. Jiné, bylinné čaje jsou také vhodné, napomáhají trávení, ale pozor, pokud trpíme na pálení žáhy, vyhýbejme se mátovému.

Zdroj: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zaburzenia-trawienia-przyczyny-i-objawy_42126.html