Nutriční droždí není jen lahůdkové droždí
Nutriční droždí a jeho použití
Neaktivní kvasnice jsou žluté barvy a májí formu vloček, zrn nebo prášku. Využívají cukr jako významný zdroj energie. Jsou oblíbené pro svou příjemnou chuť a prospěšné účinky. Často se používají i jako ochucovadlo. Oříškově-sýrová chuť vám při přípravě pokrmů nahradí sýr ve veganských pokrmech, lze jej použít k zahuštění omáček a dresinků.
Obsah látek
Výborný dodatečný zdroj živin plný vitamínů B. Je i kvalitním zdrojem vitaminu D a zinku, zvláště vhodný pro vegetariány a vegany, kterým obohacuje a doplňuje stravu především o potřebný vitamin B12. Poskytuje živiny a zároveň šetří kalorie. Zdroj kompletního proteinu s obsahem folátu neboli kyseliny listové, vhodný nejen pro těhotné ženy, thiaminu, riboflavinu, niacinu, mnoha aminokyselin, selenu a zinku z něj činí vysoce hodnotnou superpotravinu. Má nízký obsah sodíku a tuku, neobsahuje lepek, přidané cukry ani konzervanty.
Blahodárné účinky:
- reguluje funkci kardiovaskulárního, endokrinního a trávícího systému
- zrychlují metabolismus a pomáhají při hubnutí
- podporují budování svalové hmoty
- dodávají energii a bojují proti únavě
- podporují koncentraci a proces učení
- regulují výkyvy nálad
- regulují hladinu cukru v krvi
- podporuje zdravé vlasy, pokožku a nehty.
Prospěšné pro upevnění imunity
Nutriční droždí dodává tělu sloučeniny beta-1,3-glukanu, trehalózu, manan a glutathion. Nutriční droždí poskytuje značnou dávku minerálů, jako železo potřebné zejména u sportovců, kteří trénují více než 4 hodiny týdně. Obsahuje také selen a zinek.
Historie nutričního droždí
Kvasnice jsou známé více než 5000 let, používaly se na kynutí těsta a k produkci alkoholických nápojů. S vynálezem mikroskopu a s výzkumem Louise Pasteura se zjistilo, že jde o živé organismy a na počátku 20. století začala komerční produkce nutričního droždí. Pěstují se ze směsi cukrové třtiny a řepné melasy. Jakmile je fermentační proces u konce, kvasnice se sklidí, propláchnou vosou, pasterují, suší a balí.
Biotransformace živin
Nutriční droždí má unikátní schopnost vykonávat to, co lidské buňky nedovedou. Má totiž schopnost urychleně biotransformovat živiny do formy, kterou pak může lidské tělo snadno využít. Nutriční kvasnice jsou mnohem kvalitnější než ty pivovarské a obsahem vitamínů skupiny B značně předčí i pšeničné klíčky a mnoho přírodních potravin.