Acerola, vynikající zdroj přírodního vitaminu C
Popis rostliny
Nízký strom či keř s názvem Acerola, Malpígie (Malpighia glabra L.) neboli tropická třešeň pochází z deštných pralesů Brazílie, Mexika, Jižní Ameriky a Střední Ameriky. Vyniká vysokým obsahem vitaminu C a vzhledem k přírodnímu původu jej tělo dokáže zužitkovat mnohem lépe, než ze syntetických přípravků. Vitamin C je pro lidský organismus nezbytný a Acerola obsahuje 30x více vitaminu C než pomeranč. Acerola 4,5 % a pomeranče 0,05 %. Je zdrojem vitaminu A, B2, B3, riboflavinu, kyseliny listové a minerálních látek, jako je draslík, fosfor, hořčík, měď, selen, sodík, vápník, zinek a železo.
Acerola pomáhá:
- při pocitu únavy, nedostatku energie
- při vstřebávání účinných látek polysacharidů přes trávicí systém při rekonvalescenci
Acerola v kuchyni
Co se týče použití její výrazné chuti v kuchyni, tyto tropické třešně konzumují se syrové, v pečených výrobcích, sladkostech, zmrzlinách, želé, džemech i ovocných džusech. Acerola se používá i pro výrobu alkoholických nápojů. Obecně se doporučuje jedna lžičku prášku 3 až 5x denně, kterou můžete zamíchat do čaje, jogurtu, kaše, smoothie i ovocných šťáv. Podpoříte tak zdravý životní styl. Svými blahodárně působícími mikroživinami, se řadí mezi superpotraviny a vyšší přísun vitaminu C se hodí i v chřipkovém období.
Acerola obsahuje velké množství hořčíku, zinku, vápníku i beta-karotenu, které vašemu tělu prospějí.
Kolagen i AHA kyseliny
AHA kyseliny, tzv. ovocné kyseliny, které jsou výborné jako chemický peeling, podobně jako vitamin C stimulují tvorbu kolagenu a zvyšují pevnost i pružnost pokožky. Pomáhá na akné, rozšířené póry a první vrásky. Antioxidanty chrání pokožku před působením volných radikálů, obnovují poškozené buňky, okysličují pleť, rozjasní stresovanou, povadlou a zašedlou pleť, které vrací lesk a jas. Doporučuje se pro mladou a problematickou pleť, ale i stárnoucí pokožku poznamenanou nepravidelným spánkem, nezdravou stravou, kouřením nebo prašným prostředím.